Wat is het verschil tussen cosmetische en de culinaire arganolie?

Wat is het verschil tussen cosmetische en de culinaire arganolie? 

Arganolie is zeer geliefd in twee verschillende werelden. De cosmetische wereld beschikt met deze olie over een krachtig product voor huid, haar en nagels, terwijl de culinaire wereld wordt geprikkeld door de nootachtige smaak. Door de gezonde componenten die erin zitten hebben veel mensen graag een fles van deze olie in hun keukenkastje staan.

Er hangt een duur prijskaartje aan Arganolie vergeleken met andere oliën zoals olijfolie. Het is de zeldzaamheid van deze olie die hem duurder maakt dan de normale oliën. De olie wordt vaak het vloeibare goud uit Marokko of Marokkaanse wonderolie genoemd. Dat komt doordat de Arganbomen die de vruchten dragen waar de olie uit gewonnen wordt (de olie wordt gewonnen uit de zaden in de noot van de vrucht) alleen in het zuidwesten van Marokko groeien. Dit vloeibare goud uit Marokko is een van de zeldzaamste oliën in de wereld omdat de Arganbomen slechts op een paar plaatsen in de wereld groeien.

De olie wordt  in Marokko al vele jaren gebruikt in de keuken, als medicijn en voor cosmetische doeleinden. Het is pas sinds kort dat de wonderen van deze olie ook in het Westen en in andere delen van de wereld bekend zijn geworden.

Er zijn twee varianten van deze olie, te weten cosmetische Arganolie en culinaire Arganolie. Wat is nu het verschil tussen deze twee varianten?

Cosmetische Arganolie

De cosmetische Arganolie is het populairste type olie al blijft de culinaire variant daar niet ver bij achter. De winning van cosmetische Arganolie verschilt behoorlijk van de culinaire olie. De Argannoten worden zonder te verhitten mechanisch geperst waardoor een zeer lichte olie zonder nootachtige smaak ontstaat.

  • Arganolie voor de Huid: De cosmetische olie is geweldig voor de huid. Zijn hoge concentratie onverzadigde vetzuren verhindert voortijdige veroudering van de huid en voorkomt rimpels en fijne lijntjes. Prostaglandinen zorgen voor ontwikkeling en groei van de huidcellen. Vitamine E is een voedingsmiddel voor huidcellen dat deze jong houdt. Vitamine E verhindert bovendien de ontwikkeling van littekens van wondjes en striemen.
  • Arganolie voor Haar en Nagels: Het vloeibare goud uit Marokko is een geweldige moisturizer voor je haar. Zijn essentiële onverzadigde vetzuren voeden de poriën en wortels van het haar zodat dat sterker wordt. Deze vetzuren genezen ook gespleten haarpuntjes. Door de vochtinbrengende eigenschappen van de olie kan deze nagelriemen conditioneren terwijl Vitamine E de nagels versterkt.

Culinaire Arganolie Oil

De culinaire variant van de olie wordt geproduceerd door de noten eerst te roosteren en vervolgens tot een kleverige pasta te vermalen waar de olie dan uit komt. Door de noten voorzichtig te roosteren krijgt de olie een nootachtige geur en smaak. De olie zit vol met essentiële onverzadigde vetzuren die geweldig goed zijn voor hart en hersenen. De olie kan over salades, gegrild vis en vlees of stoofpotten gesprenkeld worden waardoor die een heerlijke nootachtige smaak krijgen.

#cosmetsiche #culinaire

Scroll naar boven